4e kwartaal

Voorwoord

Beste leden van de gemeenteraad,
Voor u ligt de vierde financiële kwartaalrapportage 2021. In deze rapportage laten we u zien wat er in de laatste drie maanden van 2021 in ons financiële beeld is veranderd.
Om met het belangrijkste te beginnen: alles bij elkaar hebben we € 10 miljoen  aan eenmalige meevallers gehad. Daardoor hebben we eind 2021 ons spaardoel van € 60 miljoen gehaald. We verwachten daar ook volgend jaar boven te blijven. We staan er financieel dus beter voor dan aan het begin van deze raadsperiode. Dat is goed nieuws: de afgelopen jaren zijn door corona, de Floriade en tekorten op de jeugdhulp namelijk risicovol geweest. En het regeerakkoord van Rutte-IV lijkt ons ook de komende jaren tientallen miljoenen aan extra eenmalig geld op te kunnen leveren.

Toch blijft onze begroting kwetsbaar. Die is in 2025 weliswaar sluitend, maar we moeten nog steeds een aantal bezuinigingen uitvoeren om dat waar te maken. Daar komt nog bij dat we in de begroting voor 2022 een aantal keuzes aan een volgend stadsbestuur hebben gelaten, die ook geld zullen vragen. En totdat de Floriade is afgerond, lopen we als stad ook op dat vlak een financieel risico. Dat geldt ook voor ons relatief grote grondbedrijf.
In deze kwartaalrapportage vertellen we ook hoe we denken dat de jaarrekening 2021 zal sluiten. De definitieve jaarrekening komt pas in juni 2022, na de controle door de accountant. Niet al het geld dat we in 2021 wilden uitgeven, hebben we ook uitgegeven. Soms liepen projecten vertraging op. In principe willen we die zo snel mogelijk alsnog uitvoeren. Of het rijk gaf in 2021 geld, maar met de bedoeling dat we dat in 2022 uitgeven. Tot nu toe vroegen we u pas in april van het volgende jaar toestemming om dat geld uit te geven. In de praktijk was dat moeilijk werkbaar. Om vertraging te voorkomen, werd het geld dan vaak al (deels) uitgegeven, vooruitlopend op de toestemming van de raad. Dat leidde nooit tot grote problemen, maar eigenlijk was het niet zuiver. We willen dat vanaf nu anders doen. Daarom leggen we u nu al voor welk geld dat vanuit 2021 doorschuift, wij in 2022 zouden willen uitgeven. Zo bent u als raad beter in positie om bij te sturen als u dat wilt.
In het afgelopen jaar heeft onze organisatie hard gewerkt aan het project inzicht in de begroting . We hebben alle 300 activiteiten in onze begroting een voor een doorgelicht. Vorig kwartaal vertelden we u dat we daardoor een aantal fouten uit de begroting konden halen. Ook heeft u daardoor veel scherper in beeld welke posten u kunt beïnvloeden en wat de gevolgen zijn. We zijn inmiddels een stap verder gegaan. Tot nu toe konden we maar 4 jaar vooruit kijken naar onze financiën. Of ons beleid ook daarna financieel haalbaar was, hielden we niet bij. Vanaf nu kijken we 30 jaar vooruit. In het eindrapport van inzicht in de begroting laten we dat zien. U vindt het rapport als bijlage bij deze rapportage. Eerste conclusie is dat ons beleid op de langere termijn financieel (net) houdbaar lijkt, maar dat we dan 30 jaar lang geen ruimte hebben voor nieuw beleid of voor tegenvallers. We zullen de komende kwartalen deze 30-jaars prognose steeds verder gaan verbeteren.
Ook wijs ik u graag op de bijlage over ons renterisico. Twee jaar geleden begonnen wij te werken aan een nieuw systeem voor risicomanagement. Onze ambitie ligt hoog: we willen een objectiever, vollediger en dynamischer systeem. We leveren nu ons eerste deelproduct op: een analyse van het renterisico. Dit is een relatief klein risico, maar het laat goed zien hoe onze benadering werkt. De berekeningen zijn best ingewikkeld, maar we willen graag transparant zijn over wat onder de motorkap gebeurt. Vanaf nu rekenen we het renterisico elk kwartaal door en laten we de uitkomsten, kort samengevat, aan u zien. Zo kunt u de ontwikkeling van dit risico goed in de gaten houden. We gaan de komende jaren ook al onze andere risico’s op deze manier in beeld brengen.

Julius Lindenbergh
Wethouder financiën Almere

Deze pagina is gebouwd op 10/07/2022 13:11:19 met de export van 10/07/2022 12:48:41